Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Kuka olen

KAUKO JUHANTALO

Olen 72-vuotias maanviljelysperheeseen Kankaanpäässä syntynyt juristi. Isäni urakoi maatöiden lisäksi muutamia kymmeniä asuin,- maatalous,- koulu- ym. muita kiinteistöjä. Maatalous-ja rakennustyöt tulivat siksi nuoresta lähtien hyvinkin tutuiksi. Normaali maatilatöiden lisäksi isä oli innokas hevoskasvattaja ja -jalostaja. Kesäiset kuninkuusravit olivat lapsesta saakka kauden välttämätön huipennus. Olin perheemme esikoinen, sitten Alpo ja Leena. Harrastin voimistelua ja pesäpalloa, pari vuotta meni myös moottoripyörien kanssa.

Kauko, Alpo ja Leena

OPISKELU JA YLIOPPILASPOLITIIKKA

Tuomarin tutkinnon suoritin Turun yliopistossa. Osallistuin kouluaikana Maalaisliiton kunnallisjärjestön kokouksiin ja ehkä siksi osakunnan kokousten tosi vireä ilmapiiri imi nopeasti sisäänsä. Eikä paljon aikaa kun jo toimin osakunnan isäntänä, lehden päätoimittajana, laulunjohtajana ja Topi-kerhoa myöten ties missä. Nousin myös nopeasti ylioppilaskunnan hallitukseen, lopulta sen puheenjohtajaksi, Helsingin kollegana Alec Aalto. Varapuheenjohtajana minulla oli Pekka Puska, pääsihteerinä Tapio Siikala. Ainutlaatuisen kova keskustakolmikko 60-luvun lopun tiukasti vasemmistolaistuneessa ylioppilaspolitiikassa.

ARMEIJA

Ylioppilaspolitiikan jälkeen menin armeijaan, toimin RUK:ssa Oppilaskunnan puheenjohtajana kurssilla 130. Toimin vielä KOL:n puheenjohtajana. Yliluutnantti res. Asiaan liittyen oli mielenkiintoista toimia myöhemmin vv. 2003-07 eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

TRAAGINEN MUUTOS SUUNNITELMIIN

Vanhempani olivat yhdessä meidän kanssa pohtineet Alpon jatkavan tilamme maatalous- ym. toimintaa. Leena menisi yliopistoon, tarkoitukseni oli ryhtyä juristiksi elinkeinoelämään. Traaginen onnettomuus muutti elämämme, myös suunnitelmani. Alpo oli vain hetkeä aikaisemmin vihitty avioon juristiksi opiskelevan Annikin kanssa, kun heinäkuun kirkkaana päivänä 1970 molemmat saivat silmänräpäyksessä surmansa liikenneonnettomuudessa, aivan Johannes Virolaisen veljen tilan kohdalla Lohjalla. Ajatuksissaan pieneltä sivutieltä ajanut autoilija tuli suoraan heidän eteensä, Alpon sitä nopeasti väistäessä tuli kolmas vastaan ja kohtalo oli vääjäämätön. Tapahtuman aiheuttaja selvisi vammoitta, kohtalo voi olla näin armoton. Surun vallitessa keskustelin vanhempieni kanssa tulevaisuudesta. Muutin kaikki suunnitelmani, samoin Ateneumista kuvaamataidon opettajaksi, myöhemmin yliopistosta taiteen maisteriksi, valmistunut vaimoni Liisa. Siirryin vuodeksi Poriin Astalan asianajotoimistoon harjoittelemaan asioiden hoitoa oikeudessa, Liisa Porin Lyseoon opettajaksi. Perustin sitten oman asianajotoimiston Kankaanpäähän, vanhempieni luovuttua karjasta -75 ostimme tilan ja asumme siellä edelleen. Vaimoni toimi Kankaanpään Yhteislyseon lehtorina, sitten Kankaanpään Taidekoulun rehtorina. Sisareni Leena toimi Kankaanpäässä hammaslääkärinä, kunnes hän äkillisesti menehtyi kotonaan tässä maaliskuussa, murhemieli on yllä. Paluu takaisin kotiseudulle aktivoi minut uudelleen yhteisten asioiden hoitoon. Tulin valituksi eduskuntaan -79, mutta toimin edelleen myös asianajajana, yrittäjänä ja maanviljelijänä 90-luvun alkupuolelle saakka. Pellot ovat nyt vuokralla. Meillä on neljä lasta Klaus, Laura, Milla ja Juho. Klaus on jo koulupoikana perustamansa tietokonefirman vetäjä, Laura eläinlääkäri, Milla lääkäri, Juho työskentelee Googlella Helsingissä.

MITÄ MUUTA TYÖTÄ

Teen jonkin verran juristin töitä vanhoille asiakkaille. Luottamustehtävissä olen puheenjohtajana Kankaanpään kaupunginvaltuustossa, Satakunnan sairaanhoitopiirin hallituksessa, Kuntoutussairalasäätiö Kankaanpään hallituksessa, Vatajankosken Sähkö Oy:n hallituksessa. Tilalla on myös jatkuvasti jotain työtä. Normaalia kunnossapitoa ja laitteiden huoltoa, risusavottaa ja klapien tekemistä. Siirryimme jo vuonna -81 maalämmitykseen, pellolla kiertää 800 metriä nesteputkea, talossa vesikiertopatterijärjestelmä, lisäksi leivinuuni ja kaksi varaavaa takkaa. Nyt tekisi vielä mieli lisätä katolle lämmintä käyttövettä varten nykyisiä tehokkaita aurinkopaneeleja. Hyvä systeemi. Lämmenneet talvet ovat kylläkin vähentäneet uunien lämmittämistä.

 

Terveisin Kankaanpäässä

Kauko Juhantalo