Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Vakavaa asiaa taloudesta

 

Aivan oikein Lavian mahdollinen liittyminen Kankaanpäähän herättää esiin oleelliset kysymykset. Niistä yli kaiken, osaammeko oikealla tavalla sulauttaa kriisikunnaksi joutuneen Lavian talouden omaamme. Minusta me osaamme, jos tahdomme.

Tämä tahdon tila tulee jo ilman Lavia-kysymystäkin esille. Kykenemmekö hoitamaan oman taloutemme kuntoon. Mahdollista Lavia-liitosta ei nimittäin voi käyttää selityksenä ja vipuvartena sille, että tuleva taloutemme vaatii yksinkin kipeitä toimenpiteitä.

Kaupunginvaltuuston ennakoimalla veroäyrin kehityksellä ja kaupungin nykyrakenteella jo kahdenn vuoden kuluttua kaupungin alijäämä on melkein 5 miljoonaa euroa. Sen voi estää vain veroäyrin reipas korottaminen tai rakenteiden muuttaminen halvemmin toimiviksi. Tätä tosiasiaa ei voi toisin sanoa. Toinenkin tosiasia. Luottamusmiehet pystyvät nostamaan veroja, mutta eivät tosiasiassa pysty ilman virkamiesvalmistelua muuttamaan rakenteita. Heidän tulee siksi määrätä virkamiehet esittämään talouden ja toiminnan eri vaihtoehdot sille, miten tuo 5 miljoonaa esteään toteutumasta. Niitä tarkastellen ja yhdistellen on pakko valita mikä on oikein, tai vähiten väärin. Siellä ei ole mitään hyvää, vain huonoa. Päättäminen on kuitenkin luottamusmiesten työ, se kysyy puolueita, miestä ja naista ratkaisemaan, mikä lihavien vuosia jälkeen on laihojen vuosia mahdollisuus. Ilman Laviaakin yllä mainittu on joka tapauksessa Kankaanpään edessä.

Jos Lavia, kuten toivon on liittynyt meihin, ei taloustilanteemme aivan kuolettavasti muutu, kuten pahimmat ennakoivat. Suhteessa meihin Lavian talous on tietenkin huonompi. Velka ja laskennallinen alijäämä on yli kymmenen miljoonaa, josta varsinainen rahavelka on noin puolet. Valtuuston puheenjohtaja Veikko Palosaari ilmoiti, että jo pelkästään kuntaliitosneuvotteluiden mukanaan tuomat säästöt merkitsevät heille heti yli yhden miljoonan säästöjä. Valtio tukee liitosta 2,3 miljonalla. Kankaanpää on näyttänyt tositilanteessa kykenevänsä suuriinkin säästöihin. Uskon myös vakaasti tulevan valtiovallan taloudellisesti ymmärtävän niitä kuntia, jotka vapaaehtoisesti haluavat huonomman liittää omaansa.

Kaupunginjohtaja Paavo Karttunen on vakuuttunut kaupungin selviytymisestä Lavian tuomista haasteista. Tietenkin se vaatii luottamusmiesten kykyä tukea hänen esikuntansa esityksiä yhteisen taloutemme tervehdyttämiseksi. Sama kärsimys on joka tapauksessa edessä, suhdeluku Lavian kanssa on vain hivenen suurempi. Ymmärrän, mutta kuitenkin ihmettelen erimielisten uskonpuutetta kykyihimme ja taitoihimme tämäkin asia hoitaa. Vuosikymmeniä olemme puheissa kaivanneet yhtenäistä Pohjois-Satakuntaa, nyt kun sen alku olisi ovella, lähtisimme karkuun. Ei se näin käy. Kankaanpää ei ole luonnon pääomilla syntynyt, velkaraha, luottamus ja kova yrittäminen on aina ollut valttimme.

 

 

Kauko Juhantalo(kesk.)

Kaupunginvaltuuston pj.