Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Tukea kotienergialle

Ministereiden ja virkamiesten antama tieto suomalaisten hyödyntämän bioenergian määrästä on ollut ristiriitaista. Kysyttäessä eduskunnassa ministeri Pekkariselta, miksi Suomi ei paremmin hyödynnä omaa energiaansa, hän vastaa Suomen olevan bioenergian hyödyntämisessä Latvian jälkeen Euroopan ykkönen. Samanaikaisesti luemme lehdistä, miten Ruotsi on Suomen kanssa aivan eri lukemissa hyödyntäessään biopolttoaineita ja tukiessaan kotimaisia lämmitysjärjestelmiä. 

Molemmat ovat oikeassa. Ministerin tilastoissa ovat mukana paperi-ja selluteollisuutemme energian tekoon massiivisesti hyödyntämä jäteliemi ja toisaalta liikennepolttoaineissa ja kotimaisen bioenergian muussa hyödyntämisessä Ruotsi johtaa meitä kirkkaasti. Muutin talomme peruslämpöjärjestelmäksi v.1981 maalämmön. Lisänä on vanha leivinuuni ja puuhella sekä kaksi varaavaa takka. Olen ollut monipuolisiin mahdollisuuksiin perustavaan biojärjestelmään tyytyväinen. Pelkkiin mainoksiin, ja niissä oleviin kulutuslaskelmiin ei silti ole pelkästään luottaminen. Maalämpökompressori kestää vajaat 10 vuotta ja uusi maksaa noin 1500 euroa. Toki muitakin lämpöjärjestelmiä joudutaan määräajoin uusimaan.

Ministeri Hannes Manninen sai viime viikolla päätökseen erinomaisen asian. Vihdoinkin hyväksytty energia-avustuksen laajentaminen myös pientalojen lämmitystapamuutoksiin on merkittävä tuki kotimaisten uusiutuvien sekä vähäpäästöisten lämmitysmuotojen käytön lisäämiseksi. Päätös palkitsee lopultakin alan toimijoiden ja ennen muuta lämmitysjärjestelmäinvestointeja suunnittelevien kotitalouksia.

Tuki on voimassa vuodet 2006-2008 ja myös tuloverolakia muutetaan siten, että tuesta huolimatta myös kotitalousvähennyksen saaminen lämmitystapamuutosten työkustannuksiin on jatkossakin mahdollista.

Keskustan voimin ollaan nyt Ruotsin etumatkaa kotienergiassa kuromassa vauhdilla kiinni. Erityisesti pelletti- ja muuhun puupohjaiseen lämmitykseen siirtyminen on omiaan paitsi vähentämään haitallisia kasvihuonepäästöjä myös lisäämään kotimaisen energian kysyntää ja siten parantamaan työllisyyttä ja vahvistaman aluetalouksia.

Kauko Juhantalo, kansanedustaja