Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Toimittaja Anna-Maija Tanttu

Sain eduskunta-avustajaltani joululahjaksi vuonna 2003 toimittamanne ”rapuja” – kirjan. Ehdin lukea sen vasta loppiais-yönä ja tuli niin mahdottoman hyvä ja iloinen mieli.

Olen vuonna 1942 syntynyt maalaistalon lapsi, elänyt lapsuuteni kaikkien mahdollisten eläinten kanssa, metsästänyt, valmistanut riistaa. Onnekseni elänyt myös krapujen kanssa. Niin kuin tiedämme, niitähän oli silloin runsaasti.

Olitte kirjoittanut kirjanne hienostuneesti. Tarkoitan tällä nimenomaan sitä, että krapujen pyydystämiseen, keittämiseen ja syömisen nautiskeluun liittyy niin paljon omiin perinteisiin ja tottumuksiin liittyviä asioita, että helposti juuri sitä ainoata tapaa pitää oikeana. Annatte erilaisille tavoille hienon arvon, mutta samalla myös tyylikkäästi opastatte näitä asioita tuntemattomia. 

Lukuelämykseni hupaisuutta lisäsi vielä se, että juuri uuden vuoden aattoa yksi krapujen kasvattaja soitti minulle ja kysyi, haluanko keittää juhlan kunniaksi krapuja, hänellä olisi tarjolla. Muiden kiiruiden takia ei ollut tilaisuutta.

Vaimoni Liisan kanssa meillä on neljä lasta. Jo vuosia sitten he pyysivät, että kirjoittaisin heille perinneosaamisestani tietoa paperille vastaista taitoa varten. En muista, milloin olen alun perin kirjoittanut oheisen krapuohjeen lapsilleni, mutta olin yöllä iloisen yllättynyt sen yhteensopivuudesta kirjanne kanssa. Rohkenen siinä mielessä lähettää sen Teillekin tietenkin vähän post festum.

Liitän oheen hupilukemiksenne myös tuoreen vuonna 2002 tekemäni sahdinteko-ohjeen pojilleni. En ole halunnut sitä muokata, koska tein sen aina työvaiheiden välillä ikään kuin muistiinpanoiksi. Siinä on huonoa suomea ja toistoa, mutta kun toimitte sen mukaan, saatte itselle ja perheelle hienoa satakuntalaista sahtia. 

Toivottavasti kirjastanne tulee myöhemmin uusia painoksia. Lisäisin siihen muutamia lyhyitä suomen – ja ruotsinkielisiä ryyppylauluja, niiden osuus on nyt vähän liian lyhyt.

Hyvää Vuotta 2006 ja hienoa jatkoa työllenne ruokien ja herkkujen parissa.

Kankaanpäässä 07.01.2006
 

Kauko Juhantalo