Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Taipuiko perustuslaki eduskunnassa

 

Oma perustuslaki on sivistyneelle maalle oman heimon merkki. Se on sydämen asia. Miten meitä hallitaan, miten saamme äänemme kuuluviin, miten olemme tasa-arvoisia, miten asumme, millainen on ympäristömme. Siksi perinteinen kuntien itsehallinto on sydänmeenkäypä, se koskee meidän kaikkien sisempään.

Perustuslaista on nähtävissä nyt eduskunnassa poliittinen, vakava näytelmä. Kokoomus sai eduskuntavaaleissa suuren vaalivoiton. Keskusta hävisi reippaasti omiin erimielisyyksiinsä ja kannattamalla mm. pöhköä jätelakia.

Mitä toikaan riemuvoitto vaaleissa. Se toi toki ääniä etelän kunnista, mutta hyvällekin puolueelle liian suurta itsevarmuutta ja tuntemattomuuutta kansan tunnoista. Tottakai demarit halusivat ystävien kanssa hallitukseen, unohtivat äänestäjänsä ja lähettivät rahat maailmalle.

Kuntien itsehallintoa tukevat perustuslait ovat välttämättömyys. Ne tukevat paikallisuutta, omaa elämää, suomalaisuuden rikkautta. Katsokaapa vaikka asukkaista runsasta etelää. Jokainen haluaa pitää oman kuntansa. Siellä hallituksen valta on osoittautunut tylsäksi.

Kannatan toki hidasta etenemistä. Porin ja Kankaanpään valtuustot ovat sinällään oikealla tiellä etsiessään mahdollisia työkumppaneitaan naapureistaan. Yhteistyö, työn ja väen muuttuessa myös kumppanuus ja liittoutuminen kuntien kesken on tulevaa. Mutta ilman pakkoa, järki kyllä sanoo aikataulun. Tällä hetkellä on tärkeää muistaa, ettei tuleva kuntien rakennelain uudistus ole juridinen selvitys, vaan pelkkä ilmoitus kenen kanssa yhteistyö sopisi.

Taipuiko nyt perustuslaki. Tottakai taipui. Suomessa ei ole erillistä valtiosääntötuomioistuintinta,

vaan tuoreet kansanedustajat peruslakivaliokunnassa joutuvat äänestämään hallituksen tahdon mukaisesti. Vastoin asiantuntijoiden kantaa.Vanhatkin tekevät näin hallituksen pysymiseksi, mm. vihreiden edustaja Brax juristina. Ei varmasti rohkene sote-lain yhteydessä.

 

Kauko Juhantalo (kesk.)