Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Sote lähelle maakuntamallia

 

Niin tässä näyttää käyvän kuten ennustin. Eduskunnan perustuslakivaliokunta hylkäsi erva-mallin. Kansalaisten demokraattinen vaikuttamisen mahdollisuus meni liian etäälle ja rahoitusmalli jäi puutteellisen epäselväksi. Malli ehdotti myös kunnille niin pöyristyttävän eriarvoisia veroäyrin nousupaineita, ettei sitä voinut hyväksyä.

Pääasiassa sairaanhoitopiirien rajoihin perustuva kuntayhtymämalli lähestyy kovin Ahvenmalla ja muualla pohjoismaissa suodittua maakuntamallia, josta toki tässä puuttuu mm. keskeinen verotusoikeus. Kun nykyiseen sairaanhoitopiiri- malliin tulee lisää myös sosiaaliturvajärjestelmä on toki muutos aikamoinen, hallinnon toki säilyessä pääosin entinsenlaisena.

Nyt voisi mielikuvitus lentää vähän eteenpäin, koska lähellä maakuntamallia puhuttaessa, mieleen vääjäämättä tulee, vaikuttaako tämä jotenkin tulevaan hallitusratkaisuun. Kokoomus ja sosiaalidemoktaatit ovat tukeneet suurempia hallintoyksiköitä ja yleensä hallinnon keskittämistä, kun taas keskusta on ollut hallinnon hajauttamisen kannalla, lähempänä kansalaista tapahtuvana. Tuolloin puhuttaisiin laajemminkin ympäristöterveydenhuollon, kaavoituksen ym. maakunnallisten tehtävien siirosta maakuntahallinnolle. Nyt tapahtunut ajatusten lähentyminen saattaa olla jonkinlainen enne.

Tuntuu varsin todennäköiseltä, että perustuslakivaliokunta hyväksyy hallituksen uuden mallin. Moite avoimmuuden puutteesta on tässä yhteydessä kovinkin perusteltu. Etenkin rahoitusmalin sisältöön kohdistuvana moite on oikea, koska tiedetään vain tasauskattojärjestemän puolittaminen ja kapitaatiao(asukasluku)-mallin pääsiasllinen olemassaolo. Laskelmissa valtiosuusjärjestelmien vaikutusten keskeneräisyyys on oikea perustelu, mutta asian johtumisen valtiopäiväjärjestyksen määräyksistä on toki totta, mutta vanhanaikaista.

Pikkusen kinkkiseen tilanteseen joudutaan Karviassa ja Jämijärvellä, kun uudelleen on mahdollisuus harkita, kumpaanko ns.sairaanhoitopiiriin halutaan kuulua. Kyllähän me Satakunnassa toivomme täällä pysymistä.

 

Kauko Juhantalo (kesk.)