Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Puoluepolitiikka Lavia-asiassa näkyy vasta eduskuntavaaleissa

 

Asialliseen pääkirjoitukseen (Sk. 16.11.13.) Lavia- pakkoliitoksesta tässä muuttama korjaus ja myös mielipide.

Kirjoittaja ei täysin tunne kriisilainsäädäntöä. Viime kesänä eduskunta hyväksyi kuntia koskevan rakennelain ja kuunteli siinä yhteydessä mm. perustuslakivaliokunnan kannan. Epäonnistuneen sote-kytkennän vuoksi hallituksen esitys eduskunnassa rampautui. Ajatus kuntien pakkoliitosten nopeasta etenemisestä jäi vaille juridista merkitystä oleviksi selvityksiksi.

Poikkeuksen teki ns. kriisikuntia koskeva pakkoliitosmenettely. Vastoin kirjoitusta, ei siis tule mielenkiintoista perustuslakikäsittelyä, koska se on jo käyty.

Kankaanpää ei ole myöskään myöhään herännyt. Kirjoittajan esittämät poliittiset laskelmat ovat sinänsä hauskoja kapakkateorioita. Satakunnassakin on hyvin havaittu, ettei suuremman pidä julkisesti esittää pienemmälle liitosta, vaan asiassa syytä toimia päinvastoin. Mihkäs vastaat, kunnei kysytä. Tilanteen on harmillisesti aiheuttanut Lavian jähmeä kyky yleensä esittää kuntaliitosta jollekulle. Jospa esitys olisi tehty ennen kesäkuuta kenelle hyvänsä, vapaaehtoiset neuvottelut olisivat nyt hyvässä vauhdissa. Ainakin meidän kanssa. Kun Lavian valtuusto vasta nyt päätti aloittaa neuvottelut Kankaanpään kanssa, vastasi Kankaanpää välittömästi valtuustolla yksimielisesti jaa. Samoin Lavia nyt vasta teki ehdotuksen Posan jäsenyydestä.

Lavia-keissin kautta valtiovaraiministeriö ensimmäistä kertaa Suomessa koettelee kriisikuntamenettelyn toimivuutta. Kumpaa tämä hallitus pitää ensisijaisena, ministeriön ja valtioneuvoston esittämää talouden näkökulmaa, vaiko kuntalaisten ja kuntien kautta esiin tulevaa ja perustuslain suojaamaa itsehallintoa päättää itse palveluistaan ja mahdollisista liitoksista naapurikuntien kanssa. Onko myöskään naapureiden kannanotoilla mitään merkitystä.

Kankaanpää on yksimielisesti Lavia-liitoksen kannalla. Lavia puolestaan äänestyspäätöksellä Kankaanpäähän. Pori on tiettävästi Kankaanpää - Lavia-liitoksen kannalla. Joitan poikkeuksia lukuunottamatta Pori on tukenut kiitettävästi Kankaanpää - keskeisen Pohjois-Satakunnan toimivuutta. Lavia kuuluu siihen. Ehkä täällä osataan kuitenkin paremmin hoitaa maaseutuvaltaisen alueen ihmisten palveluita, kuin kaupunkikeskeisessä Porissa.

Arto Saarinen on tämän asian ratkaisija. Hänen päätöksensä on laki. Valtioneuvosto on vain muodollinen sinetin asettaja. Kummalle hän antaa suuremman painon, ministeön uhittelulle, vaiko paikallisille päätöksille. Lavia-ennakkopäätös on hallitukselta näkyvä linjanveto ja tuntuu tietysti monissa keskusteluissa ennen eduskuntavaaleja.

 

Kauko Juhantalo

kaupunginvaltuuston pj. Kankaanpää (kesk.)