Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Vihtori Siivo 100 vuotta 16.08.2013.

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalon tervehdyspuhe

 

Arvoisa päivänsankari Vihtori Siivo, talousneuvos ja sotaveteraani, hyvät kuulijat

 

Syntymähetkellä on Sinulle Vihtori suotu pitkän iän geeni. Etenkin miehille se on jo harvinaisuus sinänsä. Se on Sinussa kuitenkin vain yksi geeni muiden joukossa. Miltei hallitsevana, ainakin 100-vuotisgeenin rinnalla Sinulla Vihtori on myös toinen tärkeä, joskin liian harvoin esintyvä geeni. Sen nimi on lähimmäisen rakkaus, huolenpito kanssaihmisistä.

Kun ulkopuolisena on voinut vain pieneltä osin seurata pitkän ikäsi töitä, on niitä aina leimannut aito huolehtiminen toisesta ihmisestä, isänmaasta, lämmin ja aito huoli kanssaihmisten hengellisestä tilasta, ja jo nuorena alkaneesta halusta toimittaa ja järjestää ihmisille myös aineellisia asioita.

Tämä näkyy nuorukaisen palavasta innosta ryhtyä kaupan kautta huolehtimaan, aluksi sen ajan vaatimattomissta puitteissa, toisten ihmisten arjen tarvikkeista. Isänmaatamme uhanneen ankaran vihollisen käydessä päälle, taistelit rytisevässä helvetissä periksi antamattoman suomen miehen urhoolisuudella. Mutta sielläkin, niissä olosuhteissa huolehdit muista järjestämällä komppanian vääpelinä kanssataistelijoille ruokaa ja juomaa. Tiedämme ettei se ollut vain välttämätönta aineellista ruokaa ja juomaa, vaan tullessaan se sisälsi rajuissa oloissa taistelleille myös välttämätöntä sielun ravintoa ja hetken lepoa.

Lehdestä luimme, että tulit maailmaan todella vaatimattomissa, jopa hyljeksityissä olosuhteissa. Mutta huolehtiva äidin rakkaus peitti niukkuuden ja ohjasi reippaan nuoren jo kansakoulussa kuvastojen myynnin ja tavaratilausten kautta kauppiaan elämäntyön pitkälle uralle.

Jo 17-vuotiaana kauppakouluun Raumalle ja sen jälkeen molemmissa keskusliikkeissä nopea nousu arvostettuun myymälänhoitajan tehtävään. Eihän mikään voinut urheilua ja liikuntaa harrastavaa kauppiasnuorukaista pidätellä. Oma yritys, oma kauppa pitää perustaa. Myös luimme, miten perustit niitä peräti viisi kappaletta. Mukana Eurassa edelleen toimiva Vi-So Oy, jota johdit 30-vuotta. Tämän luettuani heräsi heti mielessäni halu päästä kiiruusti tässä kaupassa käymään ja ostaa syntymäpäivän kunniksi siivu Siivon makkaraa.

Eläkkeelle siirryit vasta vuonna 1978. Yhteiskunta oli myöntänyt sinulle arvostetun talousneuvoksen arvonimen ja ilmeisesti ajatteli miehen loppuelämän olevan neuvoksen leppoisaa rauhaa ja ongella oloa.

Mutta erehtyipä yhteiskunta pahasti. Miespä lähtikin Kankaanpäähän kihlamarkkinoille ja avioitui rakkaan Toinin kanssa 1980. Hyvin määrätietoista toimintaa. Alkoi yhdistystoiminnan vilkas kausi, joka vasta viime vuosina on hiljentynyt. Tämä elämänvaihe oli kuin odottanut runsasta tulemistaan työnteon piiloisessa suojassa. Olit kyllä jo 15-vuotiaana osallistunut suojeluskuntatoimintaan, urheilit ja pidit itseäsi kovassa kunnossa. Mutta sitten asevelvollisuus ja vuosien sodat estivät yhdistystoiminnan. Aikaa ei myöskään ollut kaukaiseen kielitaisteluun, kävit oman kielitaistelusi itärajalla ja voitit.

Nyt tämä veri veti ansiokkaaseen toimintaan Sotaveteraaneissa ja Vapaussodan perinneyhdistyksen Kankaanpään osastossa. Toimit myös Lios-klubissa piirikuvernöörin vaativaa tehtävää myöten, joka pesti vei Sinua aina Amerikkaa myöten. Monessa, monessa pienemmässäkin ehdit toimia.

Olet kunnian mies, aito patriootti, isänmaan ystävä. Sinua onVihtori vaikea kuvitella nuorukaisten tanssitalolla nurkan takana kavereiden kanssa salaryypyllä.

 

Arvoisa päivänsankari. Meidän on vaikea tuntea edes osaa Sinun elämäsi kaaresta, olet niin harmittavan paljon ajallisesti edellä. Varo vain, etteivät järjestelmät jälleen petä ja saat kutsun peruskoulun ekaluokalle. Siihenkin osaisit suhtautua kertakaikkiaan hienon lämpimällä elämänasenteellasi. Se on myös ammattitaitoisen, tuhansia erilaisia asikkaita palvelemaan tottuneen vanhan kauppiaan ammattitaitoa. Sinulla se on syntymälahjana.

Vihtori, Sinussa aistii isänmaan ystävän arvokkuuden tuomaa hiljaista huolestumista yhteiskuntamme tilasta. Eikä suinkaan aina hiljaista. Liikkuessasi huolitellusti ja ryhdikkäänä kaduillamme tai kaupassa yksin tai rakkaan Toinin kanssa, olet jokaisen vastaantulijan kanssa puhuteltavissa. Kertakaikkisen aseistariisuvan hymyn takaa paljastuu monin silmin maailmaa katsova tietojättiläinen. Seuraat aikaa erittäin tarkasti. Kannat huolta miten nuoret ministerit ottavat rennosti uutta lainaa 7-8 miljardia euroa. Hengen mies ei kiroa, mutta päin mäntyähän tämä menee. Näin sanoo patriootti, talousneuvos, sotaveteraani, 100-vuotias Vihtori Siivo. Se on jälleen vakavaa ja perusteltua huolennäköä Suomen tulevaisuudesta.

 

Kankaanpään kaupunki onnittelee Sinua Vihtori lämpimästi merkkipäiväsi johdosta ja kiittää Sinua syvästi kaikesta sen hyväksi tekemästäsi työstä. Jälleen kerran toivotamme Sinulle ja Toinille leppoisia oloneuvoksen päiviä ja terveyttä. Jospa vain oloneuvospäiviä malttaisitte pitää.