Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Päätoimittaja Kari Hokkanen Ilkka
Terve Kari, jos katsot alla olevassa ainesta olevan, toivoisin tilaa lehdessäsi t kake

Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo 19.05.06

Neuvo kansalta etukäteen Nato-asiassa

Ehdotan, että hallitus päättää jo nyt Suomen järjestävän neuvoa antavan kansanäänestyksen Natoon liittymisestä eduskuntavaalin jälkeen kesäkuun alussa 2007. Perustelen ehdotustani useammastakin näkökulmasta.

Jatkuvasti uudistetut mielipidemittaukset osoittavat noin 20 % Suomen kansalaisista haluavan Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Aistittavissa on, että vaatimattomasta kannatuksesta huolimatta inttävä asian esillä olo eri muodoin vain kiihtyy ja huippuhetkeksi suunnitellaan eduskuntatavaalin aikaa. Erityisesti kokoomuksen puheenjohtaja joutuu muutaman viikon välein keksimään uusia lähestymistapoja pitääkseen puolueensa Nato-intoilijat ruodussa vaaleihin saakka. Keskustan puoluekokouspäätös edellyttää kansanäänestystä mahdollisessa Nato-ratkaisussa.

Erittyisesti suurvallan naapurissa elävälle maalle ulko-ja turvallisuuspoliittinen keskustelu vaalitaistelussa on luonnollista ja tärkeätä. Luonnollista ei kuitenkaan ole se, että yksipuolinen Nato-jankuttaminen saa vaalitaistelussa pääroolin ja pienemmälle osalle jäävät tavalliselle ihmiselle kuitenkin tärkeämmät perusturva-,eläke-,yritys-, työllisyys-, koulutus-, maatalous-, liikenne-, kulttuuri-, alue-, ym. kysymykset. Ehdotukseni toteutuessa, tiedetään jo vaalitaistelussa neuvoa antavan kansanäänestyksen tapahtuvan kesäkuun alussa. Kun asiaa kysytään suoraan kansalta myös seuraavan selonteon työn alkajaisiksi, luulisi innokkaimmankin keskustelijan tämän uskovan. Kautta laidan poliitikot nyt vastaavat Suomen kansan tämän asian ratkaisevan. Vastaus käy selväksi vain suoraan tätä asiaa kysymällä. 

Eduskunnan hyväksymässä turvallisuus-puolustuspoliittisessa selonteossa Natoon liittymistä pidetään yhtenä mahdollisuutena turvallisuuspolitiikassamme. Edelleen selonteossa todetaan, että seuraavan eduskunnan tulee hyväksyä uusi selonteko, ja sen valmistelun tulee perustua parlamentaariseen valmisteluun. Ryhmä tulisikin nimittää hyvissä ajoin ennen tämän vaalikauden loppua. Valmisteluryhmän työtä helpottaa Nato-kysymyksen osalta merkittävästi etukäteen tehty täsmällinen päätös tulevasta kansanäänestyksestä. Työtä jää siltikin yllin kyllin, puolustusasioissamme tapahtuu edelleen ensi vaalikaudelle suuria muutoksia.

Etukäteen tehty päätös kansanäänestyksestä helpottaa myös hallitusneuvotteluja, joissa turvallisuus-ja puolustuspolitiikan osalta Nato-kysymys on vääjäämättä esillä. Tarvittaessa ohjelmaa tarkistetaan kansan mielipiteen osoittamalla tavalla. Uusi hallitus aloittaa myös välittömästi uuden selonteon valmistelun, jonka pohjan muodostaa etukäteen tehty virkamiestyö ja parlamentaarinen valmistelu. Ilman tämän tehtävän aloittamiseksi järjestettyä kansanäänestystä voi helposti ennustaa valmisteluryhmän keskustelun ja hyödyttömän inttämisen pyörivän kokonaisuutta häiritsevästi Nato-kysymyksen ympärillä.

Nato-aktivistit joutuvat vastustamaan ehdotustani. Kansan tulo suoraan samaan kehään rajoittaisi mahdollisuuksia yksipuolisten mielikuvien luomisessa turvallisuus-ja puolustuspolitiikassa, mutta antaisi tilaa ja monipuolistaisi muiden asioiden esilletulon mahdollisuuksia vaalitaistelussa. Molemminpuoliselle lobbaukselle jäisi kyllä riittävästi aikaa. Tunnetusti herran pelko on viisauden alku. Tässä mallissa herraksi nostettaisiin Suomen kansa.