Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Satakunnan Kansa 24.02.2006, Mielipide, LUKIJAMIELIPIDE, sivu 6

Mereltä uhka Luvian itsenäisyydelle?

Luvian valtuusto ja kunnanhallitus suunnittelivat maanantaina 13.2. kuntastrategiaa ihan koko päivän. Yhteenvedossa ykkösasiaksi tässä vaiheessa nousi yksimielisesti itsenäisen Luvian säilyttäminen. Todettiin, että kaikki muu suunnittelu lähtee siitä. Luvialaisilla oli tietysti paljon tunnetta mukana, mutta saahan sen tunnustaa.

Nyt meidän itsenäisyyttämme uhataan kuitenkin mereltä päin. Ei kolmella sadalla laivalla, kuten Oolannin sodassa, vaan Raumanmeren kansallispuistohankkeella. Luvialla on totuttu menemään merelle jokamiehen oikeudella, ajelemaan paateilla sinne tänne, vähän kalastelemaan, metsästämään, retkeilemään. Asumattomia rantojakin on mukavasti maihinnousuun. Meillä on laaja ja kaunis saaristo mökkiläisineen. Veneitä on paljon. Olemme oikea vapaa-ajan kunta.

*- Viedään kuin pässiä narussa -*

Nyt täällä Luvialla on vähän semmoinen tuntuma, että meitä sumutetaan, viedään niin kuin pässiä narussa. Tuntuu, että hitaita on herrojen kiireet. Syytetäänkö omia vai ympäristökeskuksen virkamiehiä vai ketä? Hitaasti kulkee tieto kumminkin tässä tietoyhteiskunnassa. Sain puhelimitse selville, että jo 13.5.2005 on tehty Kustavin kunnanhallituksessa päätös olla osallistumatta edes kansallispuiston suunnitteluun. Uusikaupunki sanoutui irti hankkeesta samoihin aikoihin. Huomasin lokakuussa sanomalehdestä, että Merikarvialla on tehty päätös mennä mukaan kansallispuiston uuteen suunnitteluryhmään.

Kyselin tuolloin Luvian kunnanhallituksessa kunnanjohtajalta asiasta, mutta ei tieto kunnassa ollut. Karttoja tai asiakirjoja ei löytynyt. Satakuntaliitosta kerrottiin, että Rauman ympäristöjohtaja Juhani Korpinen vetää hanketta. Epämääräistä tietoa sain, että laki Raumanmeren kansallispuistosta tulee eduskuntaan jo keväällä.

Lopulta joulukuussa Korpinen kutsuttiin pyynnöstäni Luvialle, ja ymmärsimme muun muassa, että Kuuskajaskari on sen verran kallis matkailuhanke, että se on hyvä lykätä valtion hoitoon. Karttoja tai asiakirjoja Luvian saariston osalta hän ei esitellyt. Ulkosaaristosta kyllä puhuttiin. Tietoa ei paljon saatu, mutta kunnanhallituksessa äänestettiin kumminkin kunnanjohtajan esityksestä, mennäänkö suunnitteluryhmään vai ei. Äänet menivät 4-4. Asia siis pääsi jatkumaan. Ei kansalaiskeskusteluja, ei yhteydenottoja kalastuskuntaan eikä kalankasvattajiin tai muihin hallintoalamaisiin. Hiljaa kuin susi kukassa.

*- Naturassa tarpeeksi luonnonsuojelua -*

Kansallispuisto on eduskunnan hyväksymä alue, joka on valtion tai kunnan omistuksessa. Sitä isännöi aina metsähallitus. Eivät sitten enää ainakaan luvialaiset. Kansallispuistoon liittyvät aina käyttö- ja hoitosuunnitelma samoin kuin järjestyssäännöt, jotka ovat kansalaisen kannalta usein rajoituksia. Nykyisinhän suurin osa Luvian ulkosaaristoa on jo Naturassa. Se ohjaa ihan tarpeeksi luonnonsuojelua, rakentamista, metsästystä, kalastusta. Vähän liikaakin, kuten Preiviikin tapauksessa on nähty, mutta on lievempi määräyksiltään kuin kansallispuisto. Kansallispuistossa on tarkat määräykset veneilyreiteistä ja niiden ruoppauksista, metsästyksestä, kalastuksesta, kalankasvatuksesta, rantautumiskieltoja, liikkumiskieltoja, tiukennettuja rantojen ruoppauskieltoja. Kukaan ei tänä päivänä tiedä, mitä alue vaikuttaa katvealueeseen. Seuraava vaihe rantaan päin taitaa olla jo suunnitteilla. Onko ihmisillä vielä oikeus nauttia monella tavalla merestä?

Murenee se Luvian itsenäisyys niinkin, jos nyt aluksi "kengätään" merialueita metsähallituksen haltuun. Toivottavasti luvialaiset pitävät vielä vuosisataisista nautintaoikeuksistaan kiinni. Kyllä tuhannet kesäluvialaisetkin sitä varmasti toivovat. Suomessa on vankka kunnallinen itsemääräämisoikeus. Nyt sitä on syytä käyttää itsenäisen Luvian nimissä. Valtuusto päättää asiasta. Suunnitteluryhmässä oleminen ei vielä sido.

Merta, merta mä ain rakastan. . .

Eeva-Liisa Weckman 
Luvia 

(otsikointi toimitus) Kuva: Meri on arvaamaton. Viime syksynä se "lahjoitti" luvialaisille tukkeja, mutta kirjoittaja pelkää, että nyt mereltä tulee kansallispuistohankkeen myötä uhka kunnan itsenäisyydelle. Heikki Tyynysniemi/SK © Satakunnan Kirjateollisuus Oy