Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Laviako Poriin

 

Melko räväkkä uutisiointi (SK 03.10.03.) ja paikallislehdessämme ilmoitti ykskantaan Lavian kunnan siirtyvän Porin kaupunginosaksi. Melkomoinen uutinen asiassa, jota ei ole ollenkaan vielä päätetty. Uutisen räväkkyys oli hyvin valmisteltu. Mielipiteeni myötäilee tietysti Kankaanpäätä, se ei ole Poria vastaan, vaan lavialaisten puolella.

Valtiovarainministeriön kuntaosasto hermostui pahanpäiväisesti kesällä uuden kuntarakennelain käsittelyn ja päätöksen yhteydessä. Hallitus halusi lakiin laajan mahdollisuuden pakolla liittää kuntia toisiinsa. Oikeuskanslerin, asiantuntijoiden sekä lopulta eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntojen johdosta aikomus romuttui. Sote-lakiehdotuksen puuttuessa lopulliset yhdistämisselvitykset siirtyivät ensi vuoden lopulle ja itse olen varma, romuttuivat kokonaan lähestyvien vaalien johdosta. Aiottuja pakkoliitoksia ei tehdä.

Erikseen jäivät kunnat, joiden taloudessa, ns. kriisikunnissa määritellyt heikot osat täyttyvät. Siinä joukossa oli valitettavasti Lavia. Kuntaosaston kiukku kohdistuu nyt heihin, kun muutakaan ei voi tehdä. Lykkäämisen yleisohje ei suojele heitä. Joku on ammuttava ennen aamunkoittoa. Valtioneuvoston määräämään selvitysmiehen kannan mukaisesti keväällä valtioneuvosto voi pyristelystä huolimatta päättää liitoksen. Pyristely koskee myös vastaanottajaa.

Mutta eihän Lavia ole aseeton. Valtuuston valtaa ei ole kokonaan viety. Jos valtuusto ennen valtion päätöstä päättää liittyä Kankaanpäähän ja Kankaanpää siihen suostuu, asia on pläkki. Viimeaikainen Lavian suuntautuminen Pohjois-Satakuntaan on ollut vahva. Mm. Posa on hyvä esimerkki. Tietysti kuntaliitos aiheuttaisia monia talousneuvotteluja valtion kanssa, onhan Lavian velka aikamoinen. Sama asia on kuitenkin esillä Kankaanpään ja Porin kanssa.

 

Kauko Juhantalo(kesk.)

Kankaanpään kaupunginvaltuuston pj.