Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Kauko Juhantalo 13.03.06

Päätoimittaja Marjaana Perttula
Lalli

Energiakriisihallinta

Eduskunta on juuri käynyt yleensä samoin edustajin keskustelua kriisinhallintalaista. Siinä on kolme keskeistä kohtaa: kenen maailmanpoliittisella luvalla lähdetään kriisiä sammuttamaan, minkälaista voimaa saadaan operaatiossa käyttää ja kuka Suomessa tekee lähtöä koskevan päätöksen. Suomihan on kriisinhallinnan mallimaa. Vuoden 1956-Suezin kriisistä lähtien olemme YK-joukoissa olleet todella vaarallisia paikkoja myöten sammuttamassa vakavia maailman rauhaa uhkaavia pesäkkeitä.

Tultuamme mukaan EU-järjestelmään ja Nato-kumppanuuteen ovat kriisinhallintatehtävät monipuolistuneet ja samoin vaara niiden sisällä tuntuvasti lisääntynyt. Siksi on syytä laatia uusi laki keskeisistä asioista ja mukaan lähtevien palvelussuhteiden ehdoista. Suomalaiset pitävät sanansa, minne on luvattu lähteä, sinne myös mennään. Lakia vastustavasta keskustelusta osa on maailmankatsomuksellista, osa kilpailevien asiantuntijoiden mielipiteitä toistavaa tiedeväittelyä. Keskusta tukee hallituksen yksimielisesti antamaa lakia.

Olen ihmetellyt, miksei samanlaista ääntä saada aikaan energiapolitiikastamme. Vihreän idealismin aikaansaama päästöoikeuspolitiikka on sekoittanut koko Euroopan energiahintajärjestelmän ja monopolissa olevat energiayhtiöt käyttävät härskisti tilannetta hyväkseen. Tukkusähkön myyjät ovat kimpassa keskenään. Tuotantomuodoista välittämättä, joutuuko maksamaan päästöoikeuksia vai ei, hinnat pidetään silmää räpäyttämättä samalla tasolla. Valtioyhtiömme Fortum iloitsee muiden mukana, riemun maksavat sähkönkuluttajat. Neljännes tuloista siirtyy suoraan omistajille.

Hallituksessa oleva puolueemme ei vaan saa aikaan räväkkää päätöstä bioenergian ja kotimaisen energiamme todellisesta hyödyntämisestä. Katsoin lehdestä kuinka kankaanpääläinen Jussi Päivike kaatoi rypsiä ensin öljyn pois puristavaan moderniin polttimeen. Lehdistä voimme myös lukea hienoja maatalousyrittäjien tekemiä ratkaisuja biodieselin tekemiseksi. Jussi Santi Pomarkusta on vuosia intohimoisesti kehittänyt pellettipolttimoita. Keskusta kaipaa nyt todellisia poliittisia tekoja. Miksi sitten vain odotetaan, eikä käydä räväkästi energiakriisihallinnan kimppuun. 

Totta kai tiedän, ettei pienenergialla pelkästään ratkaista suurenergiamme tarvetta. Vesivoimasta saamme enää 15 % kokonaistarpeestamme ja lisää ei juuri tule. Omasta syystämme ei lisäydinvoimaa rakennettu parhaaseen aikaan, olemme auttamattomasti liian riippuvaisia ulkopuolisesta energiasta. Turpeen asema on pehmeällä politiikalla annettu heiketä. Silti Venäjäriippuvuudesta huolimatta antaisin yksityisen tuoda sähköä monopolihintojen hillitsemiseksi sieltä lisää. 

Kotimaisen energian määrätietoinen lisääminen on vakava ja nopea välttämättömyys. Siihen liittyvä kaikki kotimainen aktiviteetti palkitsee meitä aivan eri tavoin, kuin maailman meriltä tänne odottamamme kalliita tuulisiipiä lepuuttava henkäys. Emme toki kaikki rakasta EU:ta, mutta virkakoneistomme toteuttaa sitä täsmällisesti. Miksi sitten hallituksessa oleva keskusta ei toimi sähäkästi, kun jo vuonna 2003 EU julkaisi biopolttoainedirektiivin 2003/30/EC, jonka tavoitteena on energiaomavaraisuuden nostaminen, päästöjen vähentäminen ja työpaikkojen luominen etenkin maaseudulle. Pankaa nyt hallitusherrat poliittiseen päätöksentekoon todellista vauhtia. Keskustan on pakko näyttää kannattajilleen, että se myös kykenee johonkin. Sotilaallisesta kriisinhallintalaista poiketen tämä on täysin oma asiamme.

Kauko Juhantalo