Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Kiusaaminen on kitkettävä pois

Keskustelu koulu- ym. kiusaamista on viime aikoina ollut laajaa ja perin aiheellista. Kaverini Pertti Paasio kirjoitti taannoin Iltalehteen osuvan artkkelin kiusaamisen syistä, käytyään katsomassa Turun kaupunginteattterissa Seitsemän veljestä. Siinä veljekset kohtaavat Rajamäen rykmentin, köyhän, vankkurielämää viettävän mustalaisperheen ja aloittivat ruokottoman härnäämisen ja kiusaamisen. Jukolan miehet, yhteiskunnan hylkimät ja vainoamatkin, löysivät vielä yhden porukan, jota hekin voivat sortaa ja solvata.

Erilaista kiusaamista on tietenkin ollut maailman sivu, eikä koulukiusaaminenkaan ole vain meidän aikamme ilmiö. Kouluvuosilta varmasti jokainen muistaa henkilöitä, joille erilainen pullistelu ja voimannäyttö oli tavanomaista. Tuolloin ei vain osattu ajatella, miten vakavasta asiasta oli kysymys. Poikien osalta sama asiaton alistaminen ja kiusaaminen jatkui usein vielä armeijankin ajan.

Voiman näytöstä, joka on läheistä sukua toisen alistamiselle, päädyttiin kovin helposti kiusaamiseen, jota harrasti kenties yksilö tai pieni joukko, mutta jota muut katselivat passiivisina. Kiusaajana oli useimmiten oppilas, joka itse oli tullut alistetuksi vaikkapa luokassa siksi, ettei ollut oppinut, mitä opittavaksi oli määrätty. Itsetunto oli kärsinyt kolhuja, joita sitten paranneltiin ahdistamalla sellaisia, joista ei vastusta ollut ja jotka sen vuoksi olivat ahdistettavaksi sopivia.

Kunta huolehtii koulutuksesta ja kouluelämästä. Aika ennen vaaleja on siksi ollut sopiva laajalle ja erittäin tärkeälle aiheelle, keskusteluun kouluilmapiirin sisällöstä, erityisesti koulukiusaamisesta. Syitä vakavaan aiheeeseen on varmasti monia, mutta ainakin heikko itsetunto estää antamasta arvoa toiselle. Itsetunnon vahvuus tai heikkous onkin muodostunut avainkäsitteeksi silloin, kun etsitään keinoja koulumaailman häiriöitä vastaan. Riittävän vahvan ja terveen itsetunnon kehittäminen sopii hyvin koulun ja kodin yhteisen kavatustyön tavoitteeksi. 

Kyllähän opettajiakin pyrittiin kiusaamaan. Joskus oli aika rillumarei. Sitten oli niitä opettajia, joiden tunneilla ei yksinkertaisesti rähisty. Esim. Sevioiden, Suomisen Eevan, Saviojan Tertun ja Kallion Vikken tunneilla opiskeltiin kuuntelevasti. Pienikokokoiselle Kahman Paavolle ei pelleilty. Häneltä saattoi saada heti turpiin. Pikaoikeutta pidettiin jopa haluttuna, asia oli reilusti sillä selvä. Heitä ei siis pelätty, kunnioitettiin kylläkin. Heillä oli luontaista arvovaltaa. Heillä oli riittävän vahva itsetunto, ei tarvinnut rähistä ja mylviä.

Tiedot ja taidot ovat noista ajoista vielä vahvistuneet. Nykyaikaisin tavoin on koulun ja kodin tänä päivä mahdollista löytää keinot oikeudenmukaisen ja innostavan kouluilmapiirin löytymiseen. Siihen ei tietenkään kiusaaminen ja alistaminen millään tavoin kuulu.

Kauko Juhantalo (kesk)