Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Kankaanpään Seudun kirkonkellojen äänet

Messinkikellon ääni on aina symboli jostakin, sen viesti kaikuu kauas. Palovaroitin kello on ollut kautta aikain, nykypäivänä markkinoiden, jäätelömyyjien ynnä muiden luokseen kutsuvien tuttu signaali.

Ihmiselle tärkein on kuitenkin oman kirkon mieltä ja kiirettä rauhoittava kellon soitto. Tein sunnuntaina pieniä ulkotöitä. Puolenpäivän jälkeen alkoi järven meidän puolelle kuulua kaunis kirkonkellojen soitto, pysähdyin ja nautin. Tuuli oli meille päin ja kellojen ääni soi kirkkaana.

Kuuntelin ja tunne mukana aloin muistella kansakoulunuoruuden aikoja, soitin nimittäin useamman vuoden ajan käsin kirkkomme kelloja Kankariston poikien kanssa. Ohessa kaivoimme hautoja ja lämmitimme kirkkoa haloilla. Iivari Kankaristo oli tuolloin kirkkomme suntio. Hänen tehtäviinsä kuuluivat kaikki edellä mainitut työt. Poikansa Reijo Kankaristosta tuli paras kaverini, tutustuin hyvin vanhempiin veljiin Reinoon ja Raimoon ja tämä prikaati auttoi työsään hyvin ahkeraa ja säntillistä Iivaria hänen kirkon tehtävissään. Välitöineen Iivari löi pihan verstaassa kahdella koneella kattotiiliä, pojat tietenkin mukana. Oman kodin töistä päästyni kävin veljeksiä auttamassa, Reinon kautta pääsimme palkkioksi elokuviin.

Raimo oli meistä ainoa, joka uskalsi soittaa jalkakelloja. Kirkonkellojen soittoa ei voinut harjoitella, täytyi tietää tarkoin soiton syy, ja millä aloitetaan. Sunnuntain jumalanpalvelus aloitettiin papin kutsukelloilla, sitten kirkonmenoon liittyvät kellot, hautajaiskellot, iltakellot. Kuolinkelloissa piti tarkkaan katsoa aloituskello. Raimo murheeksemme kuoli nuorena.

Olen tavallinen tapauskovainen, olen kirjoittanutkin siitä. Työni vuoksi matkustan paljon ja kuuntelen, miten eri kaupunkien menoon kuuluu kirkkojen torneista useasti toistuvat kauniit helähdykset. En tunne oman kirkkomme sähköistä soittojärjestelmää, mutta olisi upeaa saada siihen voimakkaampi ääni, pikkaisen kuin ennen käsintehtynä. Olisiko muuten poissuljettu, ettei meillä olisi lisäksi myös raatihuoneen kello, torikello, tai muu vastaava. Näitähän me ihaillen katselemme ja kuuntelemme muualla maailmassa. Kellon ääni on rauhoittava. Ihmisten ajattelutavoista riippumatta kirkonkellojen äänen pitäisi olla ylitse muun melun, pysäyttävä ja hieno. Olisiko se meillä Kankaanpäässä mahdollista.

Kauko Juhantalo Kaupunginhallituksen pj. (kesk)