Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Keskustan pitkäaikainen, kankaanpääläinen kansanedustaja Kauko Juhantalo on suostuvaisella kannalla tulevien eduskuntavaalien ehdokkuuteen.

”Jos oma kunnallisjärjestö minua ehdokkaaksi pyytää, niin tuntuu, että suostun. Olen suostuvaisella kannalla”, sanoo Juhantalo.

Viime eduskuntavaaleissa Juhantalo ei ehdolle lähtenyt, kun vaimon terveydentila ei sitä mahdollistanut. Nyt tässäkin on tapahtunut parannusta. Myös muillakin oli halu kokeilla siipien kantavuutta, kun olin niin pitkään ollut. Aika huonosti kävi. Ennen suostumusta asiakokonaisuus jutellaan ensin ensin Liisan kanssa.

 

Juhantalo sanoo, että hänestä nykyisen hallituksen työskentely on ollut kömpelöä.

”Omilla toimilla on syvennetty ja pidennetty taantumaa, kilpailukykyä on menetetty, työpaikkoja on kadonnut. Myöskään Satakunnan edunvalvonta ei ole entisellään, luettelee Juhantalo. Ihmiset ovat täälläkin kovin pettyneitä, viimeksi kasitien rahojen poisottaminen otettiin kovin nöyrästi ja ymmärtaväisesti vastaan. Toki lausuntoja anettiin, mutta eihän niillä asioita hoideta, vaan taidolla itse pelipaikalla”.

Hän harmittelee, miten valtion omaisuutta ei kyetä realisoimaan ja siten myöntämään kannattaville, uusille liiketoimintamahdollisuuksille alkurahoitusta, ja miten yritysten sukupolvenvaihdokset on tehty Suomessa liian raskaiksi. Pankeilta vaaditut uudet vakavaraisuussäädökset siirtyvät varajen keräämiseen yrityksiltä ja yksityisiltä ja vaikuttavat käytännössä rahoituksen voimakkaaseen kiristymiseen.

Neljällä vuosikymmenellä kansanedustaja toiminut Juhantalo ihmettelee myös, miten hallitus ajoi kunta- ja sote-uudistuksessa jääräpäisesti päin mäntyä. Hän olisi toivonut, että myös eduskunnan oppositio olisi otettu hankkeen valmisteluun mukaan. Nyt se on otettu siihen mukaan, mutta veikkaan todellisen hienosäädön olevan vielä kaukana edessä.

”Suomalaiset oppivat jo sodassa koukkaamaan, nyt hallitus ei osannut sitä tehdä, meneteltiin kovin taitamattomasti. Eikä tämä ole pelkästään minun kantani, vaan monien ihmisten näkemys puoluekannasta riippumatta.”

Kuntauudistukseen turhaan käytetty työ ja energia hämmentää Juhantaloa. Lopputuloksena saattaa olla, että vain neljä kriisikuntaa liitetään pakolla. Yhtenä niistä Lavia, jota Kankaanpään valtuusto ei hyväksynyt liitoskumppanikseen. Juhantalon mukaan Lavia kaatui Kankaanpäässä kaupungin sisäpolitiikkaan. Kun satoja kuntia käsittänyt vuoden kestänyt revohka päätyi nollaan, ei mielestäni valtiovallan arvovallalle ole sopivaa päätyä vain neljää pientä koskevan pakkoliitokseen. Mieleen tulee vanha kansakoulun kraatarijuttu. Hallituksen olisi hyvä lykätä koko asia myöhemmäksi.

Paljon ei Juhantalolta myöskään heru pisteitä hallituksen ministereille, jotka ovat peräjälkeen jättämässä nykyhallituksen.

 

Vaalikaudella 2007-2011 Juhantalo toimi eduskunnassa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Hän uskoo, että molemmilla satakuntalaisilla varuskunnilla – Niinisalolla ja Porin prikaatilla – on jatkossakin tulevaisuutta. Säkylän johdolla tämä on hyvä kokonaisuus.

Juhantalo pitäisi myös hyvänä, että Suomessa käytäisiin nyt kiihkotonta NATO-keskustelua. Vuosina 2003-2007 Juhantalo toimi Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnassa, joten organisaatio tuli silloin tutuksi.

”Keskustelussa olisi nyt hyvä avata pidemmällä tähtäimellä myös Naton tuomia hyötyjä. Ymmärrän, että ihmiset ovat nyt Ukrainan kriisin aikana huolissaan.”