Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Karviatalolla nolotti

 

 

Nimittäin seitsemän Pohjos-Satakunnan kokouksessa, joihin näiden kuntien kaikki valtuustojen jäsenet, johtavat virkamiehet ja Posan edustajat oli Karvian kunnan toimesta kutsuttu. Nolotti Kankaanpään kaupungin puolesta.

Kuntia koskevan uuden rakennelain sekä sotelainsäädännön vimmassaan tasavallan hallitus velvoitti määräajassa Suomen kunnat keskenään selvittämään kuntaliitoston synnyttämisen, osan jopa pakon uhalla. Pakko synnytti ankaran vastarinnan koko maassa, määräajat venyivät ja vaikeutuivat ja lopulta hallitus huomasi koko asian rämettyvän ja lopetti koko homman. Vain kriisikuntiin jäi pakko. Hallituksen oli tehtävä sovinto opposition kanssa sote-asiassa.

Tästä syystä seitsemän Pohjois-Satakunnan kuntaa viime syksynä aloitti valtuustojen päätöksellä kyseisen työn, olimmehan Laviaa lukuuottamatta yhteinen sote-alue. Pidimme yhteisiä valtuustojen kokouksia , kunnanjohtajien johtama virkamiesvalmistelu oli ahkeraa ja käytimme asiantuntevia konsultteja.

Kankaanpään kaupungille luontui luonnostaan vetovastuu asiasta, saisimmeko syntymään sellaisen luottamuksen naapurikuntien kanssa, jotta voisimme ohjeen mukaisesti vähitellen tänne synnyttää jopa yhteisen kaupungin Pohjois-Satakunnan asioiden ajajaksi.

Minut valittiin puheenjohtajaksi ja tein työtä luottamuksen löytämiseksi. Nyt kokoonnuimme Karviatalolle kuulemaan asiantuntijoiden loppuraportin ja päättämään jatkotoimista. Raportissa oli hyvää ja mahdollista huonoa, hyvää talouden ja toiminnan tehostuminen ja kustannusten vähentyminen.

Eihän tämä, monin tavoin silti järkevä asia, valtion määmäärämänä koko aikana suurta hengenpaloa ehtinyt saavuttaa, mutta lopullisesti koko ajatuksen henki pääsi tilaisuudessa pullosta ties minne tulevaisuuteen. Tämän niitin antoivat Pomarkun ja Siikaisten kuntien edustajat Tapio Uusitalo ja Jukka Vanhatalo hyvissä ja selkeissä puheenvuoroissaan. He totesivat niissä ykskantaan, etteivät voi Kankaanpään kaupungin Lavia-päätöksen jälkeen antaa kuntiensa suuntautumista Kankaanpään kaupunginvaltuuston päätettäväksi. He päättävät kunnassaan suuntautumisensa aivan itse.

Orastava luottamus meihin päin oli pahasti häiriintynyt, suunta oli pelottavasti kääntynyt toiseen suuntaan. Kun ensimmäinen kunta halusi Kankaanpääähän liittyä, se itsekkäästi ja lyhytnäköisesti hylättiin. Pidin Kankaanpään puheenvuoron. Nolotti ja hävetti yrittää kuulijoille vakuuttaa, että kyllä meihin kannattaa luottaa. Vastuu ja työ tästä siirtyi kertaheitolla tilanteen tekijöille. Pohjois-Satakunta-ajatus on tällä erin taputeltu.

 

 

Kauko Juhantalo (kesk.)

kaupunginvaltuuston pj.