Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

  Karvian ja Jämijärven valtuustopäätökset

 

Sote-lakiluonnos edellytti Suomen kuntia lokakuun aikana ottamaan valtuustossa kantaa, mihin tulevaan Erva-alueeseen kunta halua kuulua. Jämijäven valtuusto päätti yksimielisti (13.10.14.) kunnan suuntautumisen Pirkanmaalle. Siis lähi sosiaali-ja terveyspalvelut Parkanosta, Ikaalisista tai Hämeenkyrösä, minkä haluaa omakseen. Erikoisairanhoidon palvelut Taysista Tampereelta. Uskoaksen toki voi edelleen vuosittain valita paikakseen mm. Kankaanpään palvelut, usein se matkan tai työn kannalta on järkevämpää.

Miten asiaan tulisi Kankaanpäästä katsoen suhtautua. Harmitellen, mutta myös toisinpäin ajatellen. Olen vankka kuntien itsehallinnon kannatta. Molemmissa tapauksissa kunnanvaltuustot ovat tehneet yksimieliset päätökset, silloin vanhan tava mukaan pulinat pois. Jos ajatellaan spekuloitua tulevaisuutta, kunnallisella päätöksenteolla on korkein mahdollinen status, sillä on perustuslain suoja. Valtiovallalla on korkea ohjausvalta Erva-alueen rajoja luotaessa , mutta uskon kahden kunnan yksimielisen valtuustopäätöksen juuri perustuslain turvin vahvistavan kunnan suuntauksen sen oman halun mukaan.

Jos ja kun Sote-Ervoineen syntyy, onhan Pohjois-Satakunnassa aika myllerrys. Naapurin puolella Parkanossa vielä tapahtui kaiken yksityistäminen. Kovin on rohkeaa ottaa valtio vastustajaksi, vaikkakin yksityisoikeudellisti. Koko alueella on kovasti luotettu nk. Kuntaliiton laskelmiin, jotka ovat vielä puppua, koska valtiovalta vasta itse laskee kunnan pääluvun, ikärakenteen ja sairastavuuden mukanaan kunnalle tulevaa indeksiä.

Miksi harmittelen. Siksi, että monet luottamusmiespolvet ovat tehneet suuresti työtä yhteisen Pohjois-Satakunnan aikaansaamiseksi. Olisin toivonut sen johtavan finaaliin. Murheellinen Lavia-päätös heijastelee nyt tosi vakavasti ympäristöön. Sosiaali-ja terveysasikkaiden liikesunnan muutos näin suurella alueella vaikuttaa vääjäämättä myös palvelurakenteemme kehitykseen. Posa oli alkuvaikeuksien jälkeen löytämässä oikean ja edullisen tien.

Asia erikseen on lain edistyminen päätökseen sovitussa aikatalussa, vaikka puheenjohtajat löivät kättä päälle. Kolme on vastusta. Ensin hallituksen on ohuella voimalla saatava se eduskuntaan. Siellä odottavat monet kaupunkikuntien edustajat, puheenjohtajien sopimuksesta piittaamatta. Väellä ja voimalla he ehdottavat omaa vastuukuntamalliaan muun maakunnan mielipiteestä piittaamatta. Kruununa häärii perustuslakivaliokunta jäsenineen, lisättynä kymmenin tiedoilla briljaavin asiantutijoin. Kuntalain perustuslain suojasta ei jää kiveäkään kääntämättä.

Toivottavasti kuntiemme jäljelle jääneelle yhteistyölle tämä oikeastaan historiallinen hetki antaa merkittävästi lisävoimia.

 

Kauko Juhantalo

Kankaanpään kaupunginvaltuuston pj. (kesk.)