Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Lasten ja-naistentalon harjannostajaiset 20.3.2014

Rakennustoimikunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo

Tervetuliaispuhe

 

 

Rouva kaupunginjohtaja, arvoisat päättäjät, erinomaiset suunnittelijat, rakentajat ja rahoittajat, hyvät kutsuvieraat, naiset ja miehet.

 

Keväällä 2011 tehdyn keskussairaalan kehittämissuunnitelman mukaisesti koemme tänään merkittivän ja odotetun hetken, lasten-ja naistentalon harjannostajaistilaisuuden. Vaikuttava virstanpylväs on jälleen saavutettu. Kun Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio 15. kesäkuuta viime vuonna muurasivat tämän talon peruskiven, emme voineet suinkaan aavistaa, millaisen hyvän onnen ja menestyksen nuo ranneliikkeet kaikelle työn onnistumiselle työmaalle toivat. Nimittäin työ ja sää ovat olleet mainiossa sopusoinnusssa.

 

Tervehdyspuhe ei suo mahdollisuuksia teitä kaikkia eritellen kiittää, siksi mainitsen vain miten Arkkitehtistudio Kujala Kolehmainen Oy:n, Destia Oy:n sekä pääurakoitsija MVR-Yhtymän aikaansaama talon jykevä runkovaihe railakkaan suurena jo meitä ympäröi ja miten kymmenien ali-ja sivu-urakoitsijoiden sekä muiden toimijoiden työ on jo näkyvästi esillä.

 

Merkittävää on, että rakennuttaminen on pääosin tapahtunut oman henkilökunnan toimesta, rakennuttajainsinöörinä Jari Syystö ja luonnollisesti kaiken päältä katsojana huollon johtaja Tapio Kallio.

Melkein voisi sanoa yhden olevan ylitse muiden, nimittäin sairaalan koko henkilökunta on ollut vahvasti mukana suunnittelun kaikissa vaiheissa ja on edelleen kalustamisen, toimivuuden ja viihtyvyyden suunnittelussa viimeiseen torventörähdykseen saakka. Tällä hetkellä työmaalla työskentelee noin 100 henkilöä. Jo rakentamisen tässä vaiheessa kaikille teille avaran lämmin kiitos.

 

Ympärillämme olevat tilat näyttävät hämmentävän suurilta. Niinhän ne myös ovat, sijoittuuhan rakennukseen synnytyssalit ja vuodeosasto, vastasyntyneiden tehohoito ja -tarkkailu, naistentautien vuodeosasto ja-poliklinikka, äitiyspoliklinikka, lastenneurologia,lastentautien vuodeosasto ja -poliklinikka, lastenkirurgia, apuvälinekeskus keskussairaalan tarpeiden osalta, kahvio ja henkilöstöravintolan laajennus. Kaikki tämä yhteensä noin 35 miljoonaa euroa, josta toimintavarustus on noin 4 miljoonaa euroa.

Sairaalamme edustaa nykysuunnitelun helmeä Suomessa, olemme edelläkävijä ja rakenamme tämän kaiken yhteiskunnan ja oman maakunnan yhteisin ponnistuksin. Lämpimin tuntein ja sydämin annetut lahjoitukset toki löytävät paikkansa. Sairaalasta ei saa tulla kolkko ja eloton, siellä tarvitaan myös taidetta, elävyyttä ja monenlaista virikkeistä viihtyvyyttä huonojenkin hetkien piristykseksi. Etenkin siellä lahjoitusvarat löytävät onnistuneesti paikkansa.

 

 

 

Kun ensimmäiset rakennukset tälle mäelle 1937 nousivat, eivät päättäjät varmastikaan osanneet aavistaa tulevaa sairaalan laajuutta ja syntyvää ahtautta.

Lentokenttä, Diakonissalaitos, ammattikorkeakoulu, Tiilimäen asuntoalue ja kaupunkipuisto ahdistavat, aiheuttaen kuitenkin myönteisesti ratkaistavia ongelmia. Parkkipaikkoja ja uutta rakentamista on tulossa, ja se on aivan oikein.

 

Satakunnan Keskussairaala on Porin kaupungin ja koko maakunnan yhteinen jalokivi, se uudistuu ja modernisoituu koko ajan, kuten juuri ympärillämme toteamme. Suuri kiitos Porin kaupungille hyvästä yhteistyöstä, kuten myös muille ymmärtäväisille naapureillemme.

 

Terveyspolitiikan rakenne , hallinto ja kustannukset ovat mitä päivänpolttavin asia. Yhteistä, koko maassa toimivaa hallinto ja-rahoitusmallia on vaikea löytää. Joka tapauksessa erikoissairaanhoito ja sairaanhoitopiirit toimivat maassa parhaiten, niiden yhteisyyttä ei tule hävittää.

Yksi asia tulee yli kaiken muistaa. Tämä kaikki tehdään ihmistä varten, terveyden ja sairauden hoitamiseksi sekä tuhansien osaavien ihmisten viihtyisäksi työpaikaksi. Siksi se on aina meidän kaikkien hanke, koko maakunnan yhteinen ponnistus. Ymmärtäviä kunnan isiä ja valtion virkamiehiä on syvästi kiittäminen. Olen varma meidän talostamme syntyvän parasta, mihin maassamme nykytiedoin ja taidoin ylletään.

 

Nyt tehdystä työstä sydämellinen kiitos ja lämpimästi tervetuloa.