Ajankohtaista:

Ylen vaaligalleria, käy katsomassa Kauko Juhantalon haastattelu.

Kauko liikkeellä täällä.

Yhteystiedot

Kampanja

Lue vaalilehti tästä

 

Auringon energiaa kannattaa hyödyntää

 

!960-luvun hittikappale oli Qvando calienta el Sol (tarkkaa espanjaa hallitsematta), eli suomeksi suunnilleen ”kuinka aurinko paistaa”. Onhan se tänä kesänä paistanut ja polttanut monen nahkan. Se on antanut hyvän mielen, poistanut viheliäisen roudan ja lämmittänyt järvet. Mutta harmi, meillä pohjolassa tämä upea aika kestää vain hetken ja auringon suora energia hiipuu. Mutta se ei lopu, siitä suuri osa on varastoinut maahan, veteen ja ties minne. Järkevää on saada se hyödynnettyä, mutta millä konstein ja minkälaisin kustannuksin.

Ideaaliratkaisu on tietysti uuni, auringon lämmön hyödyntäneet keräilypuut ja talo ilman sähköä. Näin ei nykyihminen kumminkaan tule toimeen. Sähköä tarvitaan. Mutta sen tuottaminen ja kuljettaminen on pirun kallista, valtiokin ottaa hinnasta kolmanneksen, eli sähköäkin tulisi käyttää mahdollisimman vähän.

Normaalin pientalon sähköstä noin puolet kuluu lämmitykseen ja ilmastointiin, seuraavaksi eniten vie valaistus. Sitten tulevat kylmälaitteet, tietokoneet lisälaitteeneen ja liesi. Suomalaisille välttämätön on saunakin. Johdan Vatajankosken Sähkö Oy:n hallitusta. Yhtiö haluaa olla kaikessa bioenergian hyödyntämisessä kärkijoukossa. Jorma Pihlajamäen luotsaamassa Kaukolämmössä linjoja vedetään sinnekin, missä kannattavuuskin on jo rajoilla. Lämpö tehdään turpeella ja puulla. Onneksi tänä kesänä turpeen nosto onnistui alueellamme erinomaisesti.

Juha Lindholmin johtama yhtiö on mittavasti mukana vesi - ja tuulivoiman hyödyntämisessä, parhaillaan selvitämme suuren biokaasumoottorin käyttöönottoa Honkajoella. Yhtiön hallitus päätti juuri sähköpaneeleiden hyödyntämisen tehtäviinsä ja siten, että yhtiö ostaa kaiken ylimääräisen sähkön. Jalmari Rossin johdolla yhtiö sunnittelee halukkaille paneeleiden oikean suuntauksen ja koon.

Maalämmöstä lausun omin kokemuksin. Kysehän on auringon antaman energian myöhemmästä hyödyntämisestä. Laitomme taloomme vuonna 1980 luullakseni ensimmäisenä kankaanpääläisenä maalämmön. Olen sen toimivuuteen ja taloudellisuuteen tyytyväinen. Muistaakseni kompressori on uusittu kolmasti.

Kirjoitan tästä myös siksi, että kotona juuri tänään säädettiin lämpötilaa remontin jälkeen. Uudistimme 33-vuotta palvelleen ja rikkoutuneen lämpökoneeen Kalevi Mustaniemen ja poikamme Klausin kanssa vähän suuremmaksi ja vähemmän kuluttavaksi. Asumme pääosin kahdestaan Liisan kanssa aivan liian suuressa talossa. Pellolla on alusta alkaen ollut kaksi 400 metrin lämmön keräyslenkkiä. Tuolloin ei vielä ollut hyvää tekniikkaa ja tuntemusta porausjärjestelmistä kallioon. Sitä kannatan, pieneltäkin alueelta lämpö nousee maasta. Klaus ehkä hyödyntää vanhan laitteemme modernisaation jälkeen.

Pieni vinkki lopuksi talosuunnittelijoille. Älkää tehkö lämpöhuonetta keskelle taloa alakertaan. Liian monta karmia ja seinää tuhoutuu suotta remonttia tehdessä. Sanoo ”kokemusta on”.

 

Kauko Juhantalo (kesk.)

Kaupunginvaltuuston pj.